Добавено на: 2013-07-09 15:27:45

Настройки на Windows 7 за модерни SSD

Във Flash паметта може да бъде записвано ограничен брой пъти, така че някои Windows програми, като например Defrag, от които няма полза за SSD могат единствено да съкратят жизнения цикъл на диска. Освен това, малките файлове заемащи блок във flash паметта забавят скоростта на запис, така че производителността намалява с течение на времето.
Тези последици вече не са чак такъв проблем. Модрените SSD имат вградени функции, които осигуряват запис по целия диск, драстично увеличавайки жизнения му цикъл.
Windows7 е създаден имайки предвид и SSD, така че той си изключва дефрагментацията и включва поддръжката на командите на ниско ниво наречени TRIM, което освобождава SSD блокове. Ако ползвате модерни SSD, не би трябвало да имате нужда да изключвате интензивно записващи функции, като индексиране, superfetch и Windows search. Няма да забележите някаво подобрение в жизнения цикъл на чисто новия ви диск или в производителността му, чрез изключване на тези функции.
Все пак има някои трикове, които може да ви помогнат да подобрите SSD-то си на Windows 7, а даже и да освободите някой и друг допълнителен гигабайт място.

1. Преместете swap файла.


Натиснете Start, десен бутон на Computer и изберете Properties. Изберете Advanced system settings, отворете таб-а Advanced и щракнете на Performance. В този прозорец изберете таб-а Advanced, след това щракнете на Change в секцията Virtual memory.
1_3-1-page-file.jpg
Сега можете да преместите page файла на хард диск-а. Изберете SSD-то, след това изберете опцията No paging file. След това изберете хард диска и после System managed size. Windows се нуждае от swap файл, така че ако нямате втори хард диск, не бутайте тази настройка.

2. Изключете System Restore


System Restore записва много данни на SSD-то. Изключването му ще освободи значително количество свободно място и може да подобри производителността на диска, с течение на времето. Внимание: ако направите това, ще загубите възможността за възстановявате Windows до предишно състояние.
2_3-2-system-restore.jpg
Изберете Start, дясно щракване на Computer, след това изберете Properties. Щракнете на System protection, след това на Configure. Изберете Turn off system protection, след което щракнете на OK.

3. Изключете хибернацията


Хибернацията е страхотна възможност на Windows за компютри с бавно време на зареждане, понеже ви позволява бързо да се възстановите от там, докъдето сте стигнали. Windows зарежда наистина бързо с SSD, така че хибернацията не е толкова полезна и можете да спестите място, чрез изключването и.
3_3-3-hibernate.jpg
Изберете Start, напишете cmd, след това щракнете с дясно копче на иконката на командния промпт която се появява и изберете Run as administrator. Въведете командата powercfg -h off

4. Настройване на потребителските библиотеки.


Мoжете да освободите място на SSD-то си, като преместите колекцията с картинки, филми и документи на твърдия диск. Има различни начини за правене на това. Най-елегантния е да използват възможностите на библиотеките.
4_3-4-Libraries.jpg
Създайте папка на твърдия диск (например e:\docs). В explorer щракнете с дясно копче на нея, прелистете надолу до опцията Include in Library, и от списъка след това изберете Documents library. След това копирайте всички документи от папката My Documents в тази, която току що създадохте. Можете да направите същото за филмите, музиката и картинките, запазвайки файловете си на удобно място, без те да се намират на SSD-то.

5. Прегледайте как се използва диска


И за двата вида дискове, липсата на свободното пространство е проблем. С течение на времето, SSD-то почти неизбежно ще се запълни с временни файлове и непотребни инсталирани програми. Научаването кои файлове да изтриете може също да иска умения.
5_3-5-windirstat.jpg
Програмата WinDirStat нагледно ви показва рапределението на файловете и колко място заемат, така че да можете по-лесно да решите дали да ги запазите.

6. Начално зареждане без изображение


Изключването на windows splash екрана може да спести няколко секунди от времето на начално зареждане, което по принцип не е голяма разлика, но сравнено с бързите времена на зареждане при SSD, може да се почуствате разлика.
6_3-6-no-gui-boot.jpg
Изберете Start, напишете msconfig, след това натиснете enter. В таб-а boot отбележете No GUI boot и след това рестартирайте компютъра.

Взето от: http://www.pcadvisor.co.uk/how-to/windows/3374812/windows-7-tweaks-for-modern-ssds/#ixzz2YY0fpZie

7. Настройте контролера на диска в AHCI режим


В системния БИОС, настройте SATA контролера за Advanced Host Controller Interface (AHCI) работа, преди да инсталирате Windows. Тази стъпка е съществена. Изполването на старите IDE или  ATA режими не позволяват да инсталирате подходящия драйвер по-късно и ще доведе до намалена производителност.
solid state disk hard